• Debata o funkčnosti výstrah se přeceňuje, řidič se musí na přejezdu rozhlédnout, říká šéf drážních hasičů

    18. 6. 2020 20:42:00Lidovky.cz
    Na silnicích první třídy by měly být na všech přejezdech závory, je to prý otázka dvou let. V rozhovoru pro Lidovky.cz to říká šéf Správy železnic Jiří Svoboda. K nedávné srážce vlaku s autobusem u Struhařova na Benešovsku podoktl, že šlo o lidské selhání. To potvrzuje i ředitel drážních hasičů Petr Vodička. Specifika takového typu zásahu jsme rozebrali i s majorem Jiřím Černovským, velitelem požární stanice v Benešově.
  • Lijáky se přehnaly Českem. Lidé uvízli v autech, voda zaplavila stadion

    18. 6. 2020 18:45:00TN.CZ
    Přívalové deště udeřily zatím nejsilněji na Rychnovsku, kde zaplavily několik obcí. Meteorologové ve čtvrtek odpoledne rozšířili a zpřísnili dříve vydané výstrahy varující před velmi silným deštěm a zvedáním hladin řek. Nejvíce případů ve spojitosti se silným deštěm řešili hasiči v Královéhradeckém kraji, kde vyjížděli od 15. hodiny ke 120 událostem. Přívalové deště zaplavily na Rychnovsku několik obcí a také tamní stadion. "V jednom případě jsme v Kostelci nad Orlicí museli zachránit pět lidí
  • Kvůli požáru na čerpací stanici v Českém Těšíně byly evakuovány desítky lidí. Výbuch již nehrozí

    18. 6. 2020 18:29:00Lidovky.cz
    Desítky lidí policie ve čtvrtek evakuovala kvůli požáru plynu unikajícího z nádrží na LPG na čerpací stanici v Českém Těšíně. Policie zadržela jednoho člověka, sdělila policejní mluvčí Karolína Bělunková. Mluvčí hasičů Petr Kůdela okolo 18:00 uvedl, že na místě už nehrozí nebezpečí výbuchu. Hasiči předběžně odhadli škodu na dva miliony korun.
  • Na čerpací stanici v Českém Těšíně hoří LPG, policie zadržela podezřelého

    18. 6. 2020 17:16:00iDNES.cz
    Policie ráno evakuovala desítky lidí kvůli požáru plynu, který uniká z nádrží na LPG na benzinové čerpací stanici v Českém Těšíně. Hasiči jej nechávají kontrolovaně dohořet. Karvinská ulice byla uzavřena, policie zadržela jednoho člověka.
  • V Holešově a ve Zlíně mají profesionální hasiči nové požární stanice

    18. 6. 2020 14:32:00HZSČR
    18. 6. 2020 (NS) - V novodobé historii požární ochrany se profesionální hasiči ze Zlínského kraje nikdy nestěhovali do zcela nové budovy, postavené na zelené louce a podle vlastních požadavků. Výstavba stanice v Holešově trvala pouhých 13 měsíců a hasiči se do ní přestěhovali 1. dubna letošního roku. „Hasiči zde získali zejména prostornou garáž pro stále větší zásahovou techniku, sklady, zázemí pro jednotku, zahrnující školicí a odpočinkové místnosti, místo pro fyzickou přípravu, stravování, sociální zázemí a další prostory nutné pro zabezpečení akceschopnosti. Důležitou vlastností budovy je, že je postavena v tzv. pasivním standardu.“ Dodává por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje.
  • Na benzince v Češkém Těšíně hořel plyn, proběhla evakuace

    18. 6. 2020 08:35:00TÝDEN.cz
    Desítky lidí ve čtvrtek policie evakuovala kvůli požáru plynu unikajícího z nádrží na LPG (zkapalněný ropný plyn) na čerpací stanici v Českém Těšíně. Policie zadržela jednoho člověka, řekla novinářům policejní mluvčí Karolína Bělunková.
  • Nakažený Hlubuček se setkal s hasiči a vyšel na Sněžku. Trasují kontakty

    17. 6. 2020 19:39:00TN.CZ
    Onemocnění náměstka primátora Petra Hlubučka vzbudilo velký rozruch nejenom na pražském magistrátu. V minulém týdnu totiž navštívil třeba i jednotky pražských dobrovolných hasičů, kterým děkoval za jejich služby během nouzového stavu. Dobrovolní hasiči v Praze dezinfikovali zastávky a rozvezli přes osm tisíc roušek. Radní Hlubuček se zastavil poděkovat třeba v Kunraticích. "Jednotky jedou podle standardu doporučení HZT a magistrátu hlavního města Prahy, který hovořil s hygienou," uvedl
  • Energetická firma PG&E přijala odpovědnost za smrtící kalifornský požár

    17. 6. 2020 17:43:47ČT 24
    Americká energetická společnost Pacific Gas and Electric Company (PG&E) u soudu přiznala vinu za neúmyslné zabití 84 lidí, kteří v listopadu 2018 přišli o život při ničivém kalifornském požáru Camp Fire. Napsal to deník The New York Times (NYT), podle kterého šlo o vzácné uznání „korporátního pochybení“. Rozsáhlý požár byl podle úřadů důsledkem poškození elektrického vedení na skoro sto let starém stožáru v rozvodné síti PG&E.
  • Nakresli mi Notre Dame. Děti malovaly slavnou katedrálu

    17. 6. 2020 17:39:30ČT 24
    Dětské obrazy katedrály Notre Dame jsou k vidění v Paříži na prostranství před chrámem. Arcidiecéze vybrala padesát kreseb, svá díla ale poslalo víc než šest tisíc dětí z celého světa. Rekonstrukce katedrály, kterou před víc než rokem poničil požár, by mohla začít za 3 měsíce.
  • Co se děje po krvavém střetu autobusu s vlakem. Zranění zažívají zkreslení času, hasiči třídí, komu lze pomoci

    17. 6. 2020 17:30:00Lidovky.cz
    Když Správa železnic ve spolupráci s BESIP začala před více jak měsícem plánovat simulaci nehody autobusu s vlakem na železničním přejezdu, která má za cíl poskytnout osvětu veřejnosti a zároveň trénink záchranářským složkám, neměli organizátoři nejmenší ponětí, jak tragicky přesné bude jejich načasování.

Hasičské noviny jsou dostupné jako klasické tištěné noviny a elektronické noviny ve formátu PDF

Redakce Hasičských novin

28. řijna 850
Nové Město nad Metují
549 01

Telefon:
491 474 150
774 862 150


E-mail:
hasicskenoviny@post.cz

Kontakt
Sledujte nás
na Facebooku
Hasiči s.r.o. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska