• 

Spáleniště v Českém Švýcarsku obsazují břízy, les se obnovuje před očima, popsal expert

    Spáleniště v Českém Švýcarsku obsazují břízy, les se obnovuje před očima, popsal expert

    24. 7. 2023 15:30:52ČT 24
    Spálená místa rok od vypuknutí největšího lesního požáru v historii Česka v Národním parku České Švýcarsko pokrývají především břízy, popsal přírodovědec Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Oblast je podle něj k velkým požárům náchylná i proto, že se zde pohybuje vysoký počet turistů. Národní park ale podle něj od požáru, jehož uhašení trvalo bezmála tři týdny, odvedl obrovský kus práce.
  • Požáry v Řecku přehledně: Nebezpečná místa, kdy má člověk nárok na vrácení peněz

    Požáry v Řecku přehledně: Nebezpečná místa, kdy má člověk nárok na vrácení peněz

    24. 7. 2023 15:30:00Deník.cz
    Turisty oblíbená místa v Řecku sužují lesní požáry. Do pondělí jich místní hasiči nahlásili přes osm desítek. V Řecku jsou i tisíce českých turistů a z nejohroženějších oblastí je začaly odvážet repatriační lety. V případě, že nebudou stačit, premiér Petr Fiala slíbil, že odstartují armádní letadla. Deník přináší přehled nejdůležitějších otázek týkajících se situace a odpovědí na ně.
  • Pieta za zesnulého kolegu

    24. 7. 2023 15:23:00HZSČR
    24. 7. 2023 (MF) - K uctění památky zesnulého hasiče jednotky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, který zemřel při výkonu služby dne 19. července 2023, byly na všech budovách Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR) staženy vlajky na půl žerdi.
  • Na pražském letišti přistála letadla z požárem zasaženého řeckého Rhodu

    Na pražském letišti přistála letadla z požárem zasaženého řeckého Rhodu

    24. 7. 2023 15:20:00Deník.cz
    Na pražském letišti dnes kolem poledne přistála dvě letadla z požárem zasaženého řeckého ostrova Rhodos. Kolem poledne přiletěla pravidelná linka dopravce Smartwings, ve které byla větší část cestujících ze severní části ostrova, takže požár jejich dovolenou příliš neovlivnil.
  • Běželi jsme tři kilometry po pláži, hořelo nám za zadkem, líčí hrůzu Češi

    Běželi jsme tři kilometry po pláži, hořelo nám za zadkem, líčí hrůzu Češi

    24. 7. 2023 15:03:00Lidovky.cz
    „Strašné, nepříjemné. Bylo žluto a šlehaly plameny.“ Tak popisují čeští turisté, kteří v pondělí brzy ráno přistáli na pražském letišti, zážitky z požáry zmítaného Rhodosu. Někteří z nich se vrátili jen s batohem, věci jim totiž na ostrově shořely. „Jsme lehčí o sto padesát tisíc,“ stěžují si. Podle cestovních kanceláří nárok na náhradu nemají.
  • Po ničivém požáru v Českém Švýcarsku mění hasiči přístupy k problematice hašení lesních požárů

    24. 7. 2023 14:48:00HZSČR
    24. 7. 2023 (MG) - Rekordní počty požárů v přírodním prostředí, přetrvávající půdní sucho i zkušenosti s hašením lesních požárů v České republice a v zahraničí. To vše vede k novým přístupům Hasičského záchranného sboru ČR k problematice hašení lesních požárů. Změny se přitom týkají nejen taktických postupů, ale také legislativy.
  • Hasiči kvůli lesním požárům mění přístup i techniku. Ukázali Black Hawk v akci

    Hasiči kvůli lesním požárům mění přístup i techniku. Ukázali Black Hawk v akci

    24. 7. 2023 14:41:00Lidovky.cz
    Rozsáhlejší požáry v přírodě nebudou nic neobvyklého, řekl při výročí loňského požáru v Českém Švýcarsku ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Zejména hašení leteckými prostředky se loni osvědčilo, proto má Česko na letošní sezonu požárů k dispozici dva pronajaté vrtulníky Black Hawk s vaky o objemu 3000 litrů.
  • V jihovýchodní polovině ČR se dnes objeví silné bouřky. Vedra zatím nepoleví

    V jihovýchodní polovině ČR se dnes objeví silné bouřky. Vedra zatím nepoleví

    24. 7. 2023 14:39:00Deník.cz
    V jihovýchodní polovině Česka se v pondělí od odpoledne do noci místy objeví silné bouřky, které mohou doprovodit nárazy větru o rychlosti kolem 75 kilometrů v hodině. Vedro zatím nepoleví, ve východní polovině budou dnešní odpolední teploty přesahovat 31 stupňů Celsia. I přes očekávané srážky upozornění na riziko vzniku požárů zatím zůstává v platnosti pro většinu Česka, přičemž v severozápadních krajích, středních Čechách, na Vysočině a jižní Moravě je toto riziko vysoké.
  • Spustila alarm v Národním muzeu. Halucinace mohla mít po marihuaně, uvedl znalec

    Spustila alarm v Národním muzeu. Halucinace mohla mít po marihuaně, uvedl znalec

    24. 7. 2023 13:56:00Lidovky.cz
    Obvodní soud pro Prahu 1 odročil jednání v případu ženy, která loni v březnu spustila požární alarm v Národním muzeu a z budovy následně utekla. Znalec z oboru psychiatrie Ilja Žukov před soudem nevyloučil, že žena mohla čin spáchat kvůli užívání drog. Sama se brání, že byla v tu dobu nepříčetná a měla halucinace. Hrozí jí podmíněný trest v délce 14 měsíců.
  • Ničivé požáry v Řecku: Čechy už na Rhodos neposílejte, vzkázal Rakušan cestovkám

    Ničivé požáry v Řecku: Čechy už na Rhodos neposílejte, vzkázal Rakušan cestovkám

    24. 7. 2023 12:30:00Deník.cz
    Česká republika je připravena vyslat do Řecka, které v posledních den sužují rozsáhlé lesní požáry, na pomoc až padesát hasičů. V pondělí to v Roudnici nad Labem řekl ministr vnitra Vít Rakušan. Apeloval také na české cestovní kanceláře, aby na Rhodos neposílaly další české turisty.

Hasičské noviny jsou dostupné jako klasické tištěné noviny a elektronické noviny ve formátu PDF

Redakce Hasičských novin

28. řijna 850
Nové Město nad Metují
549 01

Telefon:
491 474 150
774 862 150


E-mail:
hasicskenoviny@post.cz

Kontakt
Sledujte nás
na Facebooku
Hasiči s.r.o. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska