• Plameny zničily byt v činžáku, šest lidí skončilo v nemocnici

    18. 4. 2020 00:24:00TN.CZ
    Plameny zničily v pátek večer byt v činžovním domě v Praze na Žižkově. Hasiči a policisté zachránili šest nájemníků, dalších 15 museli evakuovat. Šest lidí skončilo v nemocnici. Hořet začalo v půl jedenácté ve čtvrtém patře obytného domu v Táboritské ulici. Jedna místnost se ocitla v plamenech, domem se šířil hustý dým. S požárem bojovaly tři jednotky hasičů, zasahovaly vnitřkem budovy i z automobilového žebříku. Jednoho z nájemníků zachránili před příjezdem hasičů policisté, pět potom hasiči.
  • Dezinfekce sídlišť zabrala! Šíření viru se v Uherském Brodě zpomalilo

    17. 4. 2020 18:51:00TN.CZ
    Šíření nemoci Covid-19 v Uherském Brodě se podařilo zpomalit. Přispěla k tomu i dezinfekce několika bytových domů, kterou tamní radnice nechala provést před dvěma týdny. Na začátku dubna ji doporučila krajská hygiena. Hasiči se ve speciálních oblecích pustili do rozsáhlé dezinfekce ve středu 1. dubna. Nejvíc nakažených ve Zlínském kraji bylo totiž v Uherském Brodě, konkrétně v bytových domech na sídlištích Pod Vinohrady a Střed. Hasiči tehdy důkladně vydezinfikovali společné prostory,
  • Hospodářství je na mimotělním krevním oběhu, říká ekonomka Matesová

    17. 4. 2020 08:47:35ČT 24
    Ekonomika hoří, musíme začít hasit, říkají mnozí. Podle ekonomky a bývalé zástupkyně ČR ve Světové bance Jany Matesové spíše ale zamrzla a je na „mimotělním krevním oběhu“. Teď nutně potřebuje likviditu. „A to je ta krev v mimotělním oběhu, kterou tam dodáváme,“ upřesňuje. Na většinu trhů totiž dopadla karanténní opatření kvůli koronaviru. Pociťuje to například valná část prodejců aut, která měla od poloviny března zavřeno, počet registrací nových osobních aut v EU v březnu meziročně klesl o 55,1 procenta. V Česku se celkově zavedená omezení mohou dotýkat až třetiny českých firem a stejného podílu podnikatelů, ukázala analýza společnosti CRIF. 
  • Po pádu do cisterny s louhem zemřel zaměstnanec, další je poleptaný

    16. 4. 2020 19:03:00iDNES.cz
    Jeden člověk zemřel po poledni v ústecké Spolchemii při neštěstí během plnění železniční cisterny. Druhého v kritickém stavu převezli do nemocnice. Podle informací od hasičů oba do cisterny spadli.
  • Mezi Teplicemi a Bílinou zemřeli při dopravní nehodě tři pracovníci údržby, měl je srazit kamion

    16. 4. 2020 16:05:00Lidovky.cz
    Tři lidé zemřeli při nehodě mezi Teplicemi a Bílinou, dalšího zraněného odvezli záchranáři do nemocnice. Podle hasičů zřejmě jeden z kamionů při srážce tří aut smetl lidi, kteří pracovali na silnici. Nehoda se stala na silnici první třídy u Pňoviček na Teplicku. Silnice je ve směru z Teplic do Bíliny průjezdná jedním pruhem, v opačném směru je zavřená, než se podaří odstranit následky nehody.
  • Kamion na Teplicku smetl lidi, kteří pracovali na silnici, tři zemřeli

    16. 4. 2020 12:52:59ČT 24
    Na silnici první třídy u Pňoviček mezi Teplicemi a Bílinou zemřeli ve čtvrtek tři lidé, dalšího zraněného odvezli záchranáři do nemocnice. Podle hasičů zřejmě jeden z kamionů při srážce tří aut smetl lidi, kteří pracovali na silnici. Dva silničáři zemřeli bezprostředně po nehodě, třetí po neúspěšném oživování. Silnice je ve směru z Teplic do Bíliny průjezdná jedním pruhem, v opačném směru je zavřená, než se podaří odstranit následky nehody.
  • Mezi Teplicemi a Bílinou zemřeli při dopravní nehodě tři lidé

    16. 4. 2020 12:47:00TÝDEN.cz
    Tři lidé zemřeli při nehodě mezi Teplicemi a Bílinou, dalšího zraněného odvezli záchranáři do nemocnice. Podle hasičů zřejmě jeden z kamionů při srážce tří aut smetl lidi, kteří pracovali na silnici.
  • Vědci v Ostravě vyvinuli reaktorový filtr, díky kterému se lépe dýchá. Zjednoduší práci lidem v první linii

    15. 4. 2020 15:00:07ČT 24
    Vědecký tým z Centra pokročilých inovačních technologií Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (CPIT VŠB-TUO) vyvinul a otestoval nový filtr do masek a polomasek. Reaktorový filtr Subveco může zjednodušit práci zdravotníkům, hasičům či policistům a navíc ušetřit peníze. Firma Brano v Hradci nad Moravicí už chystá sériovou výrobu masky.
  • Zvon odbil rok od požáru Notre-Dame

    15. 4. 2020 07:30:53ČT 24
    Z jižní věže pařížské katedrály Notre-Dame zazněl ve středu v osm hodin večer zvuk zvonu Emmanuel, který připomněl rok od ničivého požáru ikonického chrámu. Kvůli opatřením, která francouzská vláda přijala kvůli šíření koronaviru, to byla jediná vzpomínková akce. Prezident Emmanuel Macron trvá  na tom, aby byla katedrála opravená do roku 2024.
  • Táboráky i odhozené cigarety. Hoří stále více lesů, hasiči nestíhají

    15. 4. 2020 00:00:00iDNES.cz
    V českých lesích hoří šestkrát častěji než obvykle. Jen jihočeští hasiči – kde je situace nejdramatičtější – vyjížděli za dva dny ke čtyřiceti požárům, hasiči na Vysočině za minulý týden ke sto dvaceti požárům lesů. Důvod? Do lesů se v době karantény vypravilo mnohonásobně více lidí – rozdělávají táboráky, odhazují cigarety nebo zapalují klestí v dobré víře, že uklidí les.

Hasičské noviny jsou dostupné jako klasické tištěné noviny a elektronické noviny ve formátu PDF

Redakce Hasičských novin

28. řijna 850
Nové Město nad Metují
549 01

Telefon:
491 474 150
774 862 150


E-mail:
hasicskenoviny@post.cz

Kontakt
Sledujte nás
na Facebooku
Hasiči s.r.o. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska