• Požáry dohnaly k registraci dva tisíce Čechů za den, Fiala by na Rhodos nejel

    Požáry dohnaly k registraci dva tisíce Čechů za den, Fiala by na Rhodos nejel

    25. 7. 2023 11:47:49Lidovky.cz
    Současná situace v Řecku přiměla k registraci do systému Drozd dva tisíce Čechů. Nyní je v něm zaregistrovaných celkem 4 624 lidí, uvedl v úterý ráno mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Premiér Petr Fiala k požárům uvedl, že se návrat Čechů z Rhodu probíhá bezproblémově. Cestu na ostrov ale nedoporučuje.
  • Návrat Čechů z Řecka je téměř bez problémů, vládní letadla netřeba, řekl Fiala

    Návrat Čechů z Řecka je téměř bez problémů, vládní letadla netřeba, řekl Fiala

    25. 7. 2023 11:29:00Deník.cz
    Návrat českých občanů do vlasti z Řecka je víceméně bez problémů. Novinářům to v úterý řekl premiér Petr Fiala (ODS). Vládní letadla zatím není potřeba vyslat, kapacity jsou podle ministerského předsedy dostatečné. Premiér se nedomnívá, že lze občanům nyní doporučit cestu na požáry zasažený ostrov Rhodos. Případně mají lidé sledovat vývoj událostí a řídit se doporučením české diplomacie.
  • Týden požárů na řeckých ostrovech: hasičů je dost, kulhá plánování a evakuace

    Týden požárů na řeckých ostrovech: hasičů je dost, kulhá plánování a evakuace

    25. 7. 2023 10:42:00iDNES.cz
    Hasičská letadla a vrtulníky v Řecku za úsvitu opět vzlétly a pustily se do boje s plameny, které nadále stravují zeleň na mnoha místech jihoevropské země. Hašení komplikuje vítr i vysoké teploty, ochlazení se čeká až ve čtvrtek. Sedmým dnem hoří na řeckém ostrově Rhodos, který během pondělí kvůli rostoucímu nebezpečí opustilo na dva tisíce turistů. O víkendu z ostrova odcestovalo na 20 tisíc lidí.
  • Jan Papež k požárům v Řecku: Výhodu mají lidé, kteří vyjeli s cestovní kanceláří

    Jan Papež k požárům v Řecku: Výhodu mají lidé, kteří vyjeli s cestovní kanceláří

    25. 7. 2023 10:08:00Deník.cz
    Řecké ostrovy Rhodos a Korfu sužují ničivé požáry. Živelní pohroma zasáhla i tisíce Čechů, kteří byli nebo ještě stále jsou v Řecku na dovolené. Velká část jich tam vyjela s cestovní kanceláří, nyní se narychlo vracejí. „Požáry v turistické destinaci, které mají dopad na tak velké množství turistů, jsme ještě nezažili,“ říká v rozhovoru pro Deník Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky.
  • Mapy: Kde hoří na Rhodu a v celém Řecku

    Mapy: Kde hoří na Rhodu a v celém Řecku

    25. 7. 2023 09:58:00Novinky.cz
    Dovolenkáři, kteří se chystají na sever řeckého ostrova Rhodos, mohou prý být podle hasičů na ostrově v klidu. Výhled na příští dny je příznivý a nic nenasvědčuje tomu, že by se měly nebezpečné lesní požáry šířit z jihu na sever ostrova. Podle ministerstva zahraničí to vyplývá ze zpráv českých hasičů, kteří jsou přímo na místě.
  • Expert: Dým z řeckých ostrovů by neměl zhoršit ovzduší u nás

    Expert: Dým z řeckých ostrovů by neměl zhoršit ovzduší u nás

    25. 7. 2023 09:56:11Novinky.cz
    „Kouř z lesního požáru může urazit i tisíce kilometrů. Z řeckých ostrovů ale dým míří na jih, stav ovzduší u nás by neměl ovlivnit. Do Česka se také občas dostane písek ze Sahary, což se na koncentracích znečišťujících látek u země může a nemusí projevit,“ vysvětluje vedoucí oddělení kvality ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu Brno Jáchym Brzezina v rozhovoru pro Právo.
  • 

 Evakuace turistů z Rhodosu pokračují, množí se kritika úřadů i hasičů

    Evakuace turistů z Rhodosu pokračují, množí se kritika úřadů i hasičů

    25. 7. 2023 09:18:37ČT 24
    Požáry na ostrově Rhodos se podle místních úřadů momentálně šíří ve třech největších frontách, nejvíce zasažena je stále střední část ostrova. Oheň už spálil plochu o rozloze zhruba 400 kilometrů čtverečních, odhady hovoří o tom, že se spáleniště může ještě dále zvětšovat. Ochlazení by do regionu mohlo přijít ve čtvrtek. Z oblasti dále pokračují evakuace turistů, cestovní kanceláře však na ostrov dopravují další klienty. Hoří i na dalších řeckých ostrovech Euboia a Korfu, dále také na Peloponéském poloostrově.
  • Sucho zhoršuje kvalitu úrody, popisují jihočeští zemědělci, chybí také odbyt

    Sucho zhoršuje kvalitu úrody, popisují jihočeští zemědělci, chybí také odbyt

    25. 7. 2023 09:07:00iDNES.cz
    Na jihu Čech pokračují žně. Zemědělci očekávají slabší úrodu, značný problém může být s pícninami. Dál je trápí také riziko požárů.
  • Požáry na řeckých ostrovech sílí, hasiči s nimi bojovali celou noc

    Požáry na řeckých ostrovech sílí, hasiči s nimi bojovali celou noc

    25. 7. 2023 08:31:13Novinky.cz
    Celou noc úterý bojovali řečtí hasiči s četnými lesními požáry nejen na ostrovech Rhodos, Korfu a Euboia, ale také na poloostrově Peloponés. V úterý ráno se opět zapojily do boje i vodní bombardéry a vrtulníky s bambi vaky.
  •  Letiště v Palermu na Sicílii uzavřeli kvůli požáru

    Letiště v Palermu na Sicílii uzavřeli kvůli požáru

    25. 7. 2023 08:10:05Novinky.cz
    Palermské letiště Falcone Borsellino muselo být přes noc na úterý uzavřeno. Důvodem je mohutný požár porostu na jeho okraji, který se šířil kvůli silnému větru, uvedla stanice BBC.

Hasičské noviny jsou dostupné jako klasické tištěné noviny a elektronické noviny ve formátu PDF

Redakce Hasičských novin

28. řijna 850
Nové Město nad Metují
549 01

Telefon:
491 474 150
774 862 150


E-mail:
hasicskenoviny@post.cz

Kontakt
Sledujte nás
na Facebooku
Hasiči s.r.o. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska