• 

Kvůli požáru utíkali z Mezné jen s doklady. Autobus už vám nepojede, dozvěděla se žena s dětmi od hasiče

    Kvůli požáru utíkali z Mezné jen s doklady. Autobus už vám nepojede, dozvěděla se žena s dětmi od hasiče

    26. 7. 2022 19:23:58ČT 24
    Nejméně tři sta lidí už museli hasiči evakuovat kvůli požárům v Českém Švýcarsku. Uprostřed turistické sezony byly penziony plné turistů. Navíc se sem na léto na chalupy stěhuje řada obyvatel z přilehlých měst. Plameny zasáhly i obec Mezná, ze které se snažili lidé s rodinami zachránit.
  • Kouř poháněný větrem zaskočil i meteorologa. „Hledal jsem, kde hoří, a nebyl jsem určitě sám“

    Kouř poháněný větrem zaskočil i meteorologa. „Hledal jsem, kde hoří, a nebyl jsem určitě sám“

    26. 7. 2022 18:22:00Lidovky.cz
    Od pondělní noci se Českem šíří dým z požáru v parku České Švýcarsko. Dým poháněný větrem překonal několik stovek kilometrů. Je to ojedinělá situace, říká ředitel pro kvalitu ovzduší z Českého hydrometeorologického ústavu Jan Macoun.
  • Požáry na východě Německa nejsou pod kontrolou, situace je kritická

    Požáry na východě Německa nejsou pod kontrolou, situace je kritická

    26. 7. 2022 18:20:00iDNES.cz
    Rozsáhlý lesní požár v německé spolkové zemi Braniborsko se za jediný den rozšířil z deseti na zhruba 850 hektarů. Situace nadále zůstává extrémně kritická i v Sasku, kde se lesní požár šíří v Národním parku Saské Švýcarsko u hranic s Českem. Oheň ani v úterý odpoledne nebyl pod kontrolou. Sedm hasičů bylo při zásazích v Braniborsku zraněno.
  • Zasaženým obcím pomůžeme s likvidací škod, řekla ministryně Hubáčková

    Zasaženým obcím pomůžeme s likvidací škod, řekla ministryně Hubáčková

    26. 7. 2022 17:52:00Lidovky.cz
    Národní park České Švýcarsko již několikátým dnem ničí lesní požár. Kvůli situaci na severu Čech jednal na ministerstvu životního prostředí krizový štáb. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková po zasedání řekla, že Itálie poskytne pomoc s hašením. Resort zasaženým obcím pomůže s likvidací škod a s obnovou infrastruktury, vyčlenil na to sto milionů.
  • Úmysl či nedbalost? Příčinu požáru v Českém Švýcarsku mohou objasnit drony i psi

    Úmysl či nedbalost? Příčinu požáru v Českém Švýcarsku mohou objasnit drony i psi

    26. 7. 2022 17:30:00Deník.cz
    Kdo způsobil ohnivé peklo v národním parku? Požár v Českosaském Švýcarsku šetří policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Lidský faktor podle vyšetřovatele hasičů Martina Kavky způsobí až 90 procent veškerých lesních požárů v Česku. Jejich vyšetřování je obtížné, pro úspěch je podle něj nutné začít s pátráním po ohnisku ještě před tím, než se plameny podaří zkrotit.
  • 

Hašení požáru v Českém Švýcarsku ztěžuje sama příroda

    Hašení požáru v Českém Švýcarsku ztěžuje sama příroda

    26. 7. 2022 17:18:33ČT 24
    Ničivý požár v okolí Hřenska komplikuje nejen počasí, ale také členitý terén Českého Švýcarska. Místní stromová skladba čítá borovice, buky, duby a smrky. Jejich kořeny zakrývá spadané suché dřevo, hrabanka, borůvčí a suchá tráva. Na řadě míst zůstaly také suché smrky po napadení kůrovcem, což k šíření požáru také přispělo.
  • Hasiči evakuují Vysokou Lípu

    Hasiči evakuují Vysokou Lípu

    26. 7. 2022 16:56:01Novinky.cz
    Požár v národním parku České Švýcarsko se stále šíří, zasáhl už 1000 hektarů porostu, řekl v úterý ředitel hasičů Vladimír Vlček. Hasiči v podvečer začali s evakuací obyvatel obce Vysoká Lípa. Je jich zhruba stovka. Dopoledne se uvádělo, že plameny zuří na zasažené ploše přibližně 30 hektarů.
  • 

V hořícím národním parku zaprší až za několik dnů, ukazuje předpověď

    V hořícím národním parku zaprší až za několik dnů, ukazuje předpověď

    26. 7. 2022 16:48:42ČT 24
    V oblasti Hřenska na Děčínsku, kde hasiči od neděle likvidují rozsáhlý požár, zřejmě nebude pršet až do pátku. První deště přijdou do Českého Švýcarska podle meteorologů nejdříve v pátek nebo až v noci na sobotu a v sobotu. Kolik srážek spadne, nelze nyní specifikovat, upozornil v úterní tiskové zprávě Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli suchu v celých Čechách platí do odvolání i výstraha před nebezpečím vzniku a šíření požárů. Vítr, komplikující boj s požárem v národním parku, ve středu znovu zesílí a uklidní se asi až v noci na čtvrtek. Podle hasičů právě na počasí záleží, kdy se podaří požár uhasit.
  • Hřensko hasí i vojenští piloti. My na řadu přicházíme jen v krizi, říkají

    Hřensko hasí i vojenští piloti. My na řadu přicházíme jen v krizi, říkají

    26. 7. 2022 16:36:00iDNES.cz
    Nic podobného jsem neviděl, popisuje požár v Národním parku České Švýcarsko armádní pilot Antonín Petrů ze základny v pražských Kbelích. Posádka armádního vrtulníku zvládne podle pilota denně 100 shozů, ve vzduchu jsou přitom každý den pět hodin. Armádní piloti na les shodili zhruba 160 tisíc litrů vody, informuje web ministerstva obrany.
  • Žádná apokalypsa. Přírodě požár v Českém Švýcarsku prospěje, říká botanik

    Žádná apokalypsa. Přírodě požár v Českém Švýcarsku prospěje, říká botanik

    26. 7. 2022 16:16:02Novinky.cz
    Martin Adámek z katedry botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v rozhovoru pro Novinky říká, že rozsáhlý požár v národním parku České Švýcarsko, který zasáhl až 300 hektarů, nastartuje přirozenou obnovu lesa. Park se podle něj vrátí do stavu před požárem asi za sto let, navíc bude mít vhodnější druhovou skladbu.

Hasičské noviny jsou dostupné jako klasické tištěné noviny a elektronické noviny ve formátu PDF

Redakce Hasičských novin

28. řijna 850
Nové Město nad Metují
549 01

Telefon:
491 474 150
774 862 150


E-mail:
hasicskenoviny@post.cz

Kontakt
Sledujte nás
na Facebooku
Hasiči s.r.o. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska