• Vojenští piloti se točí stokrát za den

    Vojenští piloti se točí stokrát za den

    27. 7. 2022 04:00:01Novinky.cz
    Hasičům s obřím požárem v Českém Švýcarsku pomáhají už od neděle také dvě posádky s vrtulníky W-3A Sokol s bambivaky z vojenské základny v Praze-Kbelích. Armádní piloti na hořící les dosud shodili více než 160 tisíc litrů vody a denně se každý vrtulník otočí mezi Labem a národním parkem nejméně padesátkrát, oba vrtulníky tak za den stihnou stovku cest s vodou.
  • Požár v Českém Švýcarsku: Pojišťovny čeká zrychlený režim, zapojí se úřad práce

    Požár v Českém Švýcarsku: Pojišťovny čeká zrychlený režim, zapojí se úřad práce

    27. 7. 2022 03:00:00Deník.cz
    Ničivý požár, který se od neděle šíří Českosaským Švýcarskem, za sebou zanechá stamilionové škody. Ty většinou pokryjí pojišťovny. A to i v případě, že měl majitel zasažené nemovitosti či dalšího majetku jen základní pojištění. „Požár by měl být základním živelním krytím,“ potvrdila Deníku právnička České asociace pojišťoven (ČAK) Lucie Žulavská.
  • Inferno. Shořely i hadice na vodu. Všechno je to vina lidí, běduje místní muž

    Inferno. Shořely i hadice na vodu. Všechno je to vina lidí, běduje místní muž

    27. 7. 2022 00:00:00iDNES.cz
    Jsme v Mezné, části obce Hřensko, kterou zachvátil nejničivější požár. Boj s ním tu svádí na čtyři sta hasičů z Česka i Německa. Popelem zde lehly zatím tři domy, několik plotů a dřevěných přístavků. Okolní vegetace prakticky neexistuje. Desítky hasičů brání plamenům, aby sežehly další stavení.
  • Žádný déšť a mírný vítr. Počasí hasičům v Hřensku nepomáhá

    Žádný déšť a mírný vítr. Počasí hasičům v Hřensku nepomáhá

    26. 7. 2022 22:52:01Novinky.cz
    Počasí zatím hasičům při zvládání rozsáhlého požáru, který zuří v Národním parku České Švýcarsko, nepomáhá. Meteorologové neočekávají v noci na středu žádné srážky, uvádí server Meteopress.cz. Fouká slabý, ojediněle mírný, severní vítr. Právě vítr přináší kouř a prach z hořícího lesního terénu.
  • Plameny ničí vše. Lesníci budují v Českém Švýcarsku protipožární pás

    Plameny ničí vše. Lesníci budují v Českém Švýcarsku protipožární pás

    26. 7. 2022 22:08:00Lidovky.cz
    Požár v Národním parku České Švýcarsko zasáhl už téměř tisíc hektarů. Podle aktuálního vyjádření hasičů situace stále není pod kontrolou. Vysoká Lípa nedaleko Hřenska se preventivně evakuovala. Lesníci s pomocí těžké techniky večer začali s kácením stromů, které má pomoci zastavit šíření ohně.
  • Těžební stroje vytvářejí protipožární pásy, vrtulníky už ukončily zásah

    Těžební stroje vytvářejí protipožární pásy, vrtulníky už ukončily zásah

    26. 7. 2022 21:59:01Novinky.cz
    V Národním parku České Švýcarsko začalo kácení stromů, aby se se zastavilo šíření požáru, který stále není pod kontrolou. Jeden z těžebních strojů s vytvářením protipožárních pásů začal, další čtyři harvestory jsou na cestě, uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Kvůli tmě už vrtulníky zásah ukončily, pokračovat budou zase od středy.
  • Kůrovcové dřevo neovlivnilo rozsah požáru na Děčínsku, tvrdí ministryně Hubáčková

    Kůrovcové dřevo neovlivnilo rozsah požáru na Děčínsku, tvrdí ministryně Hubáčková

    26. 7. 2022 20:01:02Novinky.cz
    Kůrovcová kalamita a její dopady neovlivnily rozsah požáru v Národním parku České Švýcarsko. Této hmoty je však v tamních lesích hodně a po uhašení bude problém ji prolít tak, aby nebyla nebezpečná, uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Požár u Hřenska na Děčínsku se šíří třetí den. Zasaženo je území o rozloze až 1000 hektarů.
  • V Příbrami vyskočila žena z okna. Zachránit se ji nepodařilo, na místě zemřela

    V Příbrami vyskočila žena z okna. Zachránit se ji nepodařilo, na místě zemřela

    26. 7. 2022 19:52:00Deník.cz
    V Příbrami v Milínské ulici zemřela v úterý odpoledne žena středního věku poté, co vyskočila z okna panelového domu. I přes oživovací pokusy, které jí za pomoci defibrilátoru poskytli jako první příbramští hasiči, se ženu již k životu přivést nepodařilo. Na místě zasahoval i záchranářský vrtulník, který přistál nedaleko sídliště.
  • 

Lesní požáry se rychle šíří i na východě Německa, v Itálii omezili fungování letiště

    Lesní požáry se rychle šíří i na východě Německa, v Itálii omezili fungování letiště

    26. 7. 2022 19:47:20ČT 24
    V německé spolkové zemi Braniborsko se během úterý rozšířil lesní požár z deseti na celkem 850 hektarů. Kritickou situaci hlásí i Sasko na hranici s Českou republikou, odkud se rozšířil oheň do národního parku Saské Švýcarsko. Podle agentury DPA nebyl oheň v odpoledne pod kontrolou. S plameny bojují i ve střední Itálii. Kvůli nim muselo také částečně omezit provoz letiště ve Florencii.
  • Útěky z domovů, beznaděj a slzy. Hřensko zažívá peklo při obřím požáru

    Útěky z domovů, beznaděj a slzy. Hřensko zažívá peklo při obřím požáru

    26. 7. 2022 19:47:00Deník.cz
    Před třemi dny začal v Českém Švýcarsku hořet požár, který v regionu nemá obdoby. V okolí Hřenska hoří okolo 1000 hektarů lesa, oheň vyhnal z domovů stovky obyvatel. Ti museli najít náhradní střechu nad hlavou. Požár se přitom nekontrolovaně šíří dál, v úterý večer dosahoval až k hasičské zbrojnici, v údolí Labe pak až téměř k samotné řece.

Hasičské noviny jsou dostupné jako klasické tištěné noviny a elektronické noviny ve formátu PDF

Redakce Hasičských novin

28. řijna 850
Nové Město nad Metují
549 01

Telefon:
491 474 150
774 862 150


E-mail:
hasicskenoviny@post.cz

Kontakt
Sledujte nás
na Facebooku
Hasiči s.r.o. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska