• 

Přicházejí horké dny. Meteorologové varují před vysokými teplotami a požáry

    Přicházejí horké dny. Meteorologové varují před vysokými teplotami a požáry

    3. 8. 2022 11:31:14ČT 24
    Většinu Čech zasáhnou podle meteorologů vedra. Teploty můžou dosáhnout dvaatřiceti, na západě a severozápadě Čech vystoupat až na čtyřiatřicet stupňů Celsia. V platnosti je výstraha na nebezpečí vzniku a šíření požárů a na vysoké teploty. Ve čtvrtek a pátek silná vedra podle předpovědi zasáhnou celé Česko. Má být až 36 stupňů.
  • V Ohři u Černčic se utopil muž, potápěči jeho tělo našli po třech hodinách

    V Ohři u Černčic se utopil muž, potápěči jeho tělo našli po třech hodinách

    3. 8. 2022 11:03:00Deník.cz
    Po převrácení kanoe se v neděli 31. července odpoledne utopil u Černčic na Lounsku v Ohři 45letý muž. Na místo se sjely složky záchranného systému, tělo pohřešovaného nalezli v řece potápěči Hasičského záchranného sboru Praha přibližně 150 metrů od místa převrácení po třech hodinách.
  • Hasiči zmenšili plochu požáru na půlku, v akci je pět vrtulníků a letadla

    Hasiči zmenšili plochu požáru na půlku, v akci je pět vrtulníků a letadla

    3. 8. 2022 10:59:00Lidovky.cz
    Hasiči ve středu zmenšili plochu požáru na 498 hektarů, tedy půlku z původních 1000 hektarů. Ve vzduchu je pět vrtulníků a švédská letadla. Hasiči dále zasahují v oblasti Bouřňáku, na jehož vrchol natáhli hadicové vedení, Větrovce, Trianglu, Křídlových stěn, v soutěskách Kamenice a čelní stěny v Hřensku. Zásah v Českém Švýcarsku podle prvních odhadů vyjde na stovky milionů korun.
  • Na Pravčickou bránu zadarmo? Nová trasa je příliš drahá a riziková

    Na Pravčickou bránu zadarmo? Nová trasa je příliš drahá a riziková

    3. 8. 2022 10:01:00Deník.cz
    Zatímco hasiči stále ještě bojují s ohněm v národním parku České Švýcarsko, rozhořel se i slovní spor kvůli placení vstupného do areálu Pravčické brány. K pískovcové dominantě je přístup pouze přes pozemek soukromníka, který vybírá od dospělých za každý vstup 95 korun, za děti třetinu. Podle kritiků je to dojení turistů, ze kterého národní park ani stát nic nemají. Alternativa možná je, podle zástupců národního parku by se ale jednalo o mnohamilionovou investici bez návratu, která by navíc nebyla řešením pro všechny.
  • Vypustil dron nad plameny, hrozí mu dva roky

    Vypustil dron nad plameny, hrozí mu dva roky

    3. 8. 2022 09:48:02Novinky.cz
    Policie vyšetřuje případ muže, který se rozhodl natočit si záběry požáru v NP České Švýcarsko vlastním dronem, a dopustil se tak zakázaného a nebezpečného jednání. Videa z přeletu, na kterém je vidět i nedaleko prolétávající vrtulník záchranných složek, zveřejnil na svém Facebooku.
  • Česko se opět ponoří do tropických teplot, v pátek může být až 36 stupňů

    Česko se opět ponoří do tropických teplot, v pátek může být až 36 stupňů

    3. 8. 2022 09:38:28Lidovky.cz
    Česko ve středu zasáhne silná vlna veder. Bude jasno až polojasno, na severozápadě Čech teploty vystoupají až na 34 °C. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už v úterý rozšířil do odvolání výstrahu na nebezpečí vzniku požárů, přidal i výstrahu na vysoké teploty.
  • Zásah hasičů v Českém Švýcarsku bude stát stovky milionů

    Zásah hasičů v Českém Švýcarsku bude stát stovky milionů

    3. 8. 2022 09:10:02Novinky.cz
    Zřejmě stovky milionů korun bude stát zásah hasičů u rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko. Náklady ještě není možno přesně vyčíslit, ale jen nasazení jednotek stojí až 20 milionů korun denně. Uvedl to generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.
  • 

Požár Českého Švýcarska hasiči zmenšili na polovinu

    Požár Českého Švýcarska hasiči zmenšili na polovinu

    3. 8. 2022 07:37:34ČT 24
    Hasiči dokázali plochu požáru v Národním parku České Švýcarsko snížit na polovinu. V rezervaci hoří jedenáctým dnem, z původní plochy o velikosti 1060 hektarů se podařilo požářiště redukovat na 498 hektarů. Nad lesy nyní znovu zasahuje letecká technika včetně švédských strojů. Práce podle všeho zkomplikují vysoké teploty, podle meteorologů má být až 34 stupňů.
  • Skály v ohni křehnou, Pravčickou bránu hlídáme neustále, říká geolog

    Skály v ohni křehnou, Pravčickou bránu hlídáme neustále, říká geolog

    3. 8. 2022 00:00:00iDNES.cz
    Oheň v Českém Švýcarsku zničil velkou část lesů, ovlivní ale i stabilitu skalních útvarů. Pravčická brána zřejmě požáru unikla, detailní průzkum bude trvat zřejmě až do konce letošního roku, řekl vedoucí oddělení geologie národního parku Jakub Šafránek. Důkladná obhlídka čeká celou oblast, jejíž stabilitu mohl požár narušit.
  • Bez dobrovolných hasičů by oheň zvládnout nešel, v práci ale mívají problémy

    Bez dobrovolných hasičů by oheň zvládnout nešel, v práci ale mívají problémy

    3. 8. 2022 00:00:00iDNES.cz
    V Českém Švýcarsku bojuje s plameny tisícovka hasičů. Dobrovolných jednotek se podle Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR pohybuje na místě požáru okolo pěti set, tedy zhruba polovina. Dle některých dobrovolníků ale běžně hrozí, že je civilní zaměstnavatelé nepustí zasahovat. Ocenili by změnu legislativy.

Hasičské noviny jsou dostupné jako klasické tištěné noviny a elektronické noviny ve formátu PDF

Redakce Hasičských novin

28. řijna 850
Nové Město nad Metují
549 01

Telefon:
491 474 150
774 862 150


E-mail:
hasicskenoviny@post.cz

Kontakt
Sledujte nás
na Facebooku
Hasiči s.r.o. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska