• Sucho a postupné oteplování. Meteorologové rozšířili výstrahu před požáry

    Sucho a postupné oteplování. Meteorologové rozšířili výstrahu před požáry

    8. 8. 2022 13:22:00Deník.cz
    Nebezpečí vzniku a šíření požárů se po pátečních srážkách vrátilo na část území Česka, důvodem je sucho a postupné oteplování po krátkodobém ochlazení. Aktuálně platí upozornění před rizikem požárů až do odvolání ve velké části severozápadní poloviny Čech a na jižní a střední Moravě. ČTK to sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 
  • 

Hasiči zlikvidovali požár lesa u Krupky na Teplicku. Meteorologové rozšířili varování

    Hasiči zlikvidovali požár lesa u Krupky na Teplicku. Meteorologové rozšířili varování

    8. 8. 2022 12:30:19ČT 24
    U Krupky na Teplicku na ploše tří hektarů hořel les. Hasiči na Twitteru oznámili, že v půl čtvrté odpoledne požár lokalizovali, posléze se jim ho podařilo zlikvidovat. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí rozšířil varování před nebezpečím vzniku a šíření požárů. Důvodem je sucho a oteplování po krátkodobém ochlazení. Aktuálně upozornění platí až do odvolání ve velké části severozápadní poloviny Čech a na jižní a střední Moravě. V Česku by podle meteorologů mělo být tento týden převážně jasno až polojasno. Případné přeháňky budou jen ojedinělé.
  • 

Blesk zapálil zásobník ropy na Kubě, s likvidací ohně pomáhá Mexiko a Venezuela

    Blesk zapálil zásobník ropy na Kubě, s likvidací ohně pomáhá Mexiko a Venezuela

    8. 8. 2022 12:13:39ČT 24
    Úder blesku v pátek zapálil jednu z osmi skladovacích nádrží na ropu v kubánském přístavním městě Matanzas. Požár se následně rozšířil i na další nádrž. Černý dým se dostal do vzdálenosti přesahující sto kilometrů směrem na západ k Havaně. V neděli kubánské úřady uvedly, že se oheň i s pomocí desítek hasičů z Mexika a Venezuely daří dostávat pod kontrolu a jeden zásobník je z preventivních důvodů ochlazován. Při požáru bylo zraněno více než sto lidí. Kuba se v poslední době potýká s výpadky proudu a nedostatkem paliv. Požár zásobníků v Matanzasu situaci pravděpodobně ještě zhorší, uvedla agentura Reuters.
  • Hrozí další požáry, varovali meteorologové

    Hrozí další požáry, varovali meteorologové

    8. 8. 2022 11:51:02Novinky.cz
    Nebezpečí vzniku a šíření požárů se po pátečních srážkách vrátilo na část území Česka, příčinou je sucho a postupné oteplování po krátkodobém ochlazení. Aktuálně platí upozornění před rizikem požárů až do odvolání ve velké části severozápadní poloviny Čech a na jižní a střední Moravě.
  • České Švýcarsko: Ožehlé stromy mohou umírat léta, dřevo je téměř bez využití

    České Švýcarsko: Ožehlé stromy mohou umírat léta, dřevo je téměř bez využití

    8. 8. 2022 11:46:00Deník.cz
    Pahýly, torza stromů i roky odumírající ožehlé kusy. Po dohašování požáru v Českém Švýcarsku správce národního parku čeká zjišťování zdravotního stavu poškozených stromů, které žár nespálil. Podle odborníků je takové dřevo prakticky nepoužitelné pro klasické zpracování v dřevozpracujícím průmyslu. Navíc jde o bezzásahové území. Většina tak může zůstat nevytěžena a ponechána svému osudu, k zetlení.
  • Ze stezky v korunách stromů u Berlína uvidíte fascinující postkatastrofické scény

    Ze stezky v korunách stromů u Berlína uvidíte fascinující postkatastrofické scény

    8. 8. 2022 10:56:02Novinky.cz
    Nevšední stezka v korunách stromů Baum und Zeit v Německu vede přímo nad ruinami luxusního sanatoria, kde se před více než 100 lety léčila společenská smetánka. Prohlédnete si tak nejen stromy, ale z výšky uvidíte až do útrob opuštěných budov, které pomalu mizí v záplavě zeleně.
  • Štěrboholskou spojku do centra Prahy zablokovala hromadná nehoda

    Štěrboholskou spojku do centra Prahy zablokovala hromadná nehoda

    8. 8. 2022 10:11:00iDNES.cz
    Hromadná nehoda zablokovala před devátou hodinou Štěrboholskou spojku ve směru do centra Prahy. Podle hasičů se srazilo jedno nákladní a tři osobní auta. Jednoho člověka museli vyprošťovat. Kolem desáté hodiny se podařilo provoz obnovit.
  • V garážích v centru Prahy hořelo sedm aut, další poškodil žár

    V garážích v centru Prahy hořelo sedm aut, další poškodil žár

    8. 8. 2022 10:02:00iDNES.cz
    Odhadem dvoumilionovou škodu způsobil v noci na pondělí požár v podzemních garážích ve Wilsonově ulici v centru Prahy. Plameny poničily minimálně sedm aut, další vozidla poškodilo teplo. Příčinu pražští hasiči zjišťují.
  • Největší požár od doby ledové. Davy turistů jsou rizikovější než smolné pece

    Největší požár od doby ledové. Davy turistů jsou rizikovější než smolné pece

    8. 8. 2022 10:00:00iDNES.cz
    Požár v Českém Švýcarsku už stačil zničit tisíc hektarů lesa. Pro srovnání – jde o plochu, jakou by měla tři Máchova jezera. Archeologové upozorňují, že jde možná o největší a nejničivější požár v této oblasti od poslední doby ledové. Dokonce i největší zdejší požár, o kterém jsou v archivech zmínky, byl méně než desetinový oproti tomu současnému. „České Švýcarsko ztratí historickou paměť,“ říká archeolog aspeleoantropolog Petr Jenč, který se zabývá dávnou historií Českého Švýcarska.
  • Požár v podzemních garážích na hlavním nádraží v Praze ničil auta

    Požár v podzemních garážích na hlavním nádraží v Praze ničil auta

    8. 8. 2022 08:40:02Novinky.cz
    Sedm aut poničil požár v podzemních garážích na hlavním nádraží v Praze. Škoda byla vyčíslena na dva miliony korun, příčina požáru zatím není známa.

Hasičské noviny jsou dostupné jako klasické tištěné noviny a elektronické noviny ve formátu PDF

Redakce Hasičských novin

28. řijna 850
Nové Město nad Metují
549 01

Telefon:
491 474 150
774 862 150


E-mail:
hasicskenoviny@post.cz

Kontakt
Sledujte nás
na Facebooku
Hasiči s.r.o. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska