• 

Meteorologové varovali před bouřkami na jihu Čech a Moravy

    Meteorologové varovali před bouřkami na jihu Čech a Moravy

    7. 6. 2023 11:09:02ČT 24
    V jižní polovině republiky mohou být až do středečního večera ojediněle i silné bouřky s přívalovými srážkami o úhrnu kolem třiceti milimetrů. Největší problémy mohou bouřky podle výstrahy meteorologů způsobit tam, kde se půda nasytila při deštích z předchozích dnů. Do osmé hodiny večerní byla situace spíše klidnější, hasiči řešili například bahno na silnici či spadlé stromy.
  • 

Požáry v kanadské provincii Québec zhoršily ovzduší v Torontu i v New Yorku

    Požáry v kanadské provincii Québec zhoršily ovzduší v Torontu i v New Yorku

    7. 6. 2023 10:43:16ČT 24
    Rozsáhlé lesní požáry v kanadské provincii Québec výrazně zhoršily kvalitu ovzduší v některých velkých kanadských městech, například v Torontu či v Ottawě, ale také v severovýchodní části USA včetně New Yorku. Tamní starosta Eric Adams vyzval obyvatele, aby omezili pohyb venku.
  • Voda stále přitéká. Stav hráze Kachovské přehrady se zhoršuje

    Voda stále přitéká. Stav hráze Kachovské přehrady se zhoršuje

    7. 6. 2023 10:22:30Novinky.cz
    Záplavy, kterým čelí obce a města na jihovýchodě Ukrajiny po protržení hráze Kachovské přehrady, budou v následujících dnech pokračovat. Stav konstrukce hráze se totiž bude zhoršovat, upozornilo v pravidelné ranní svodce britské ministerstvo obrany.
  • Satelitní záběry ukazují rozsah záplav po destrukci Kachovské přehrady

    Satelitní záběry ukazují rozsah záplav po destrukci Kachovské přehrady

    7. 6. 2023 08:21:46Novinky.cz
    Ohromné škody způsobené protržením hráze Kachovské přehrady zachycují satelitní záběry. Podle OSN potřebuje urgentní pomoc 16 000 lidí, ale záplavami bude postiženo několik set tisíc lidí. Destrukce přehrady se označuje za nejhorší ekologickou katastrofu na Ukrajině od Černobylu.
  • Všechno je ve vodě. Zkázu z Kachovské přehrady ukázaly satelitní snímky

    Všechno je ve vodě. Zkázu z Kachovské přehrady ukázaly satelitní snímky

    7. 6. 2023 08:03:00iDNES.cz
    Voda ze zničené Kachovské přehrady, která leží na jihu Ukrajiny, zaplavila přes 1 300 domů na pravém břehu Dněpru. Postiženo je 24 lokalit, uvedla ve středu agentura AFP s odvoláním na ukrajinské činitele. V okupovaném městě Nová Kachovka se po záplavách pohřešuje nejméně sedm lidí a je 900 evakuovaných. Voda v oblasti ale začala ustupovat, poklesla zatím o 35 centimetrů, píše agentura TASS.
  • Po zničení přehrady se v Nové Kachovce pohřešuje sedm lidí

    Po zničení přehrady se v Nové Kachovce pohřešuje sedm lidí

    7. 6. 2023 07:34:27Novinky.cz
    V okupovaném městě Nová Kachovka na jihu Ukrajiny se po záplavách způsobených zničením Kachovské přehrady pohřešuje nejméně sedm lidí.
  • Voda z přehrady zaplavila stovky domů. V Nové Kachovce pohřešují sedm lidí

    Voda z přehrady zaplavila stovky domů. V Nové Kachovce pohřešují sedm lidí

    7. 6. 2023 06:42:00Deník.cz
    V okupovaném městě Nova Kachovka na jihu Ukrajiny se po záplavách způsobených zničením Kachovské přehrady pohřešuje nejméně sedm lidí. Uvedl to Moskvou dosazený starosta města, podle kterého muselo být z Nové Kachovky evakuováno přes 900 lidí. Voda v oblasti ale začala ustupovat, píše s odvoláním na místní představitele agentura TASS. Ukrajinská správa Chersonské oblasti uvedla, že voda na pravém břehu Dněpru k středečnímu ránu zaplavila na 1850 domů. OSN informovala o tom, že naléhavou pomoc potřebuje přes 16 tisíc osob. 
  • 

Lidé na jihu Ukrajiny doufali v lepší život, zničení přehrady je pro ně ohromná rána, říká humanitární pracovník

    Lidé na jihu Ukrajiny doufali v lepší život, zničení přehrady je pro ně ohromná rána, říká humanitární pracovník

    6. 6. 2023 22:04:07ČT 24
    „Situace je kritická,“ říká o záplavách, které způsobil útok na Kachovskou přehradu a kolaps její hráze, koordinátor humanitární pomoci Josef Koláček z organizace ADRA. Ve speciálním vysílání ČT24 uvedl, že událost bude velkou ránou pro psychiku místních, kteří čekali, až se jejich životní podmínky v oblasti zkoušené válkou zlepší.
  • Zaplavení Ukrajinci cítí k Rusům nenávist. Sabotáž z Kyjeva, odmítá Kreml vinu

    Zaplavení Ukrajinci cítí k Rusům nenávist. Sabotáž z Kyjeva, odmítá Kreml vinu

    6. 6. 2023 20:40:28iDNES.cz
    Moskva odmítá obvinění, že vyhodila do povětří Kachovskou přehradu na jihu Ukrajiny. Zodpovědnost za čin podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova dopadá na Ukrajinu. Pro obyvatele Chersonu je ale pouze jediný viník toho, že jejich město ohrožuje stoupající voda: Rusko. „Dobrý Rus je mrtvý Rus,“ říkají. Po protržení přehrady je záplavami ohroženo 40 tisíc lidí.
  • Oprava Kachovské přehrady? Zřejmě nebude možná, domnívají se čeští experti

    Oprava Kachovské přehrady? Zřejmě nebude možná, domnívají se čeští experti

    6. 6. 2023 19:15:00Deník.cz
    Kachovskou přehradu zřejmě nebude možné opravit, problémem bude podle českých odborníků i eroze půdy a podmáčení terénu. Bude mít negativní vliv na stavby a infrastrukturu, která se v oblasti záplav nachází. Ke stejným závěrům došli i ukrajinští odborníci, kteří ráno informovali, že výbuch nenávratně zničil vodní elektrárnu na přehradě. Míra poškození okolní infrastruktury záleží na tom, jak vysoká záplavová vlna vznikne a jak širokou oblast zasáhne. Vyplynulo to z odpovědí odborníků na dotazy ČTK.

Hasičské noviny jsou dostupné jako klasické tištěné noviny a elektronické noviny ve formátu PDF

Redakce Hasičských novin

28. řijna 850
Nové Město nad Metují
549 01

Telefon:
491 474 150
774 862 150


E-mail:
hasicskenoviny@post.cz

Kontakt
Sledujte nás
na Facebooku
Hasiči s.r.o. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska