• Ministerstvo neeviduje žádného Čecha, který by potřeboval evakuaci z Řecka

    Ministerstvo neeviduje žádného Čecha, který by potřeboval evakuaci z Řecka

    25. 7. 2023 14:46:00Deník.cz
    Návrat českých občanů z Řecka postiženého požáry je víceméně bez problémů, vládní letadla zatím není potřeba vyslat. Novinářům to řekl premiér Petr Fiala (ODS). České ministerstvo zahraničí uvedlo, že od pondělí neeviduje žádného turistu, který by aktuálně potřeboval asistenci při evakuaci z Řecka. Doporučení necestovat na celý ostrov Rhodos, který je požáry postižený nejvíc, resort nyní nevydá. Podle cestovních kanceláří mnoho lidí na tento ostrov stále odletět chce.
  • Na Rhodosu je 4 500 Čechů. Cestovky nemají do hořících oblastí nikoho vozit

    Na Rhodosu je 4 500 Čechů. Cestovky nemají do hořících oblastí nikoho vozit

    25. 7. 2023 13:52:00Lidovky.cz
    Hasiči na řeckém ostrově Rhodos dále bojují s plameny, které zasáhly zejména jeho jižní část. Ministerstvo zahraničí přidalo na seznam postižených oblastí města Vati či Lindos. Na ostrově zůstává 4 500 českých turistů, nikdo z nich nepotřebuje evakuaci, informoval vrchní ředitel sekce právní a konzulární Martin Smolek. Počasí na ostrově by se mělo v následujících dnech zlepšit.
  • Meteorologové nadále varují před vznikem požárů v Česku, čekají srážky

    Meteorologové nadále varují před vznikem požárů v Česku, čekají srážky

    25. 7. 2023 13:10:54Lidovky.cz
    Kvůli suchu a nedostatečným srážkám varují meteorologové i nadále před rizikem vzniku a šíření požárů na území Čech. Výstrahu před požáry pro Moravu a Slezsko Český hydrometeorologický ústav ČHMÚ) po pondělních bouřkách s vydatnými srážkami zrušil.
  • 

Turisté z Rhodu mohou mít nárok na kompenzaci. Odborníci přibližují podmínky

    Turisté z Rhodu mohou mít nárok na kompenzaci. Odborníci přibližují podmínky

    25. 7. 2023 12:51:25ČT 24
    Klienti, které jejich cestovní kancelář (CK) či agentura přepravila do nebezpečné části Rhodu poté, co tam vypukl požár, mají nárok na kompenzace. Žádat mohou například o náhradu výdajů spojených s evakuací, za ztracená zavazadla nebo slevu z ceny zájezdu, říká advokátka Lucie Marelová z advokátní kanceláře Pak & Švehelka. Nárok podle ní vzniká také na odškodnění újmy z narušení dovolené. Pokud CK či agentura těmto závazkům nedostojí, mohou se klienti obrátit na soud, dodala.
  • 

Turistů v Českém Švýcarsku výrazně ubylo. Požár měl na návštěvnost větší dopad než pandemie

    Turistů v Českém Švýcarsku výrazně ubylo. Požár měl na návštěvnost větší dopad než pandemie

    25. 7. 2023 11:54:51ČT 24
    Loňský požár v národním parku České Švýcarsko měl výrazný negativní dopad na turistický ruch v oblasti. V pořadu Události, komentáře se na tom shodli předseda správní rady Českého Švýcarska Zbyněk Linhart (za STAN) a podnikatel Milan Dařina. Podle ředitele správy národního parku Petra Kříže nebude možné ani  v příštím roce zpřístupnit některá turisty oblíbená místa.
  • Požáry dohnaly k registraci dva tisíce Čechů za den, Fiala by na Rhodos nejel

    Požáry dohnaly k registraci dva tisíce Čechů za den, Fiala by na Rhodos nejel

    25. 7. 2023 11:47:49Lidovky.cz
    Současná situace v Řecku přiměla k registraci do systému Drozd dva tisíce Čechů. Nyní je v něm zaregistrovaných celkem 4 624 lidí, uvedl v úterý ráno mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Premiér Petr Fiala k požárům uvedl, že se návrat Čechů z Rhodu probíhá bezproblémově. Cestu na ostrov ale nedoporučuje.
  • Návrat Čechů z Řecka je téměř bez problémů, vládní letadla netřeba, řekl Fiala

    Návrat Čechů z Řecka je téměř bez problémů, vládní letadla netřeba, řekl Fiala

    25. 7. 2023 11:29:00Deník.cz
    Návrat českých občanů do vlasti z Řecka je víceméně bez problémů. Novinářům to v úterý řekl premiér Petr Fiala (ODS). Vládní letadla zatím není potřeba vyslat, kapacity jsou podle ministerského předsedy dostatečné. Premiér se nedomnívá, že lze občanům nyní doporučit cestu na požáry zasažený ostrov Rhodos. Případně mají lidé sledovat vývoj událostí a řídit se doporučením české diplomacie.
  • Týden požárů na řeckých ostrovech: hasičů je dost, kulhá plánování a evakuace

    Týden požárů na řeckých ostrovech: hasičů je dost, kulhá plánování a evakuace

    25. 7. 2023 10:42:00iDNES.cz
    Hasičská letadla a vrtulníky v Řecku za úsvitu opět vzlétly a pustily se do boje s plameny, které nadále stravují zeleň na mnoha místech jihoevropské země. Hašení komplikuje vítr i vysoké teploty, ochlazení se čeká až ve čtvrtek. Sedmým dnem hoří na řeckém ostrově Rhodos, který během pondělí kvůli rostoucímu nebezpečí opustilo na dva tisíce turistů. O víkendu z ostrova odcestovalo na 20 tisíc lidí.
  • Jan Papež k požárům v Řecku: Výhodu mají lidé, kteří vyjeli s cestovní kanceláří

    Jan Papež k požárům v Řecku: Výhodu mají lidé, kteří vyjeli s cestovní kanceláří

    25. 7. 2023 10:08:00Deník.cz
    Řecké ostrovy Rhodos a Korfu sužují ničivé požáry. Živelní pohroma zasáhla i tisíce Čechů, kteří byli nebo ještě stále jsou v Řecku na dovolené. Velká část jich tam vyjela s cestovní kanceláří, nyní se narychlo vracejí. „Požáry v turistické destinaci, které mají dopad na tak velké množství turistů, jsme ještě nezažili,“ říká v rozhovoru pro Deník Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky.
  • Mapy: Kde hoří na Rhodu a v celém Řecku

    Mapy: Kde hoří na Rhodu a v celém Řecku

    25. 7. 2023 09:58:00Novinky.cz
    Dovolenkáři, kteří se chystají na sever řeckého ostrova Rhodos, mohou prý být podle hasičů na ostrově v klidu. Výhled na příští dny je příznivý a nic nenasvědčuje tomu, že by se měly nebezpečné lesní požáry šířit z jihu na sever ostrova. Podle ministerstva zahraničí to vyplývá ze zpráv českých hasičů, kteří jsou přímo na místě.

Hasičské noviny jsou dostupné jako klasické tištěné noviny a elektronické noviny ve formátu PDF

Redakce Hasičských novin

28. řijna 850
Nové Město nad Metují
549 01

Telefon:
491 474 150
774 862 150


E-mail:
hasicskenoviny@post.cz

Kontakt
Sledujte nás
na Facebooku
Hasiči s.r.o. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska