• Ironie stanovené hranice oteplování: miliardy lidí se vaří, oceánům navzdory

    Ironie stanovené hranice oteplování: miliardy lidí se vaří, oceánům navzdory

    27. 8. 2023 18:33:00iDNES.cz
    Skoro každá letní zpráva o vedrech a požárech obsahuje varování, že průměrná teplota Země stoupá ke klíčové hranici o 1,5 stupně Celsia více oproti předindustriální éře. Tento ambiciózní cíl, která má zabránit nejhorším klimatickým změnám, stanovila Pařížská dohoda z roku 2015. Ovšem miliardy lidí na celém světě již zažívají daleko vyšší lokální oteplení.
  • Na severovýchodě Řecka nadále zuří požáry. Úřady: Stále nejsou pod kontrolou

    Na severovýchodě Řecka nadále zuří požáry. Úřady: Stále nejsou pod kontrolou

    27. 8. 2023 13:24:00Deník.cz
    Požáry na severovýchodě Řecka, kde zasahují i čeští hasiči, nebyly ani v neděli pod kontrolou. Uvedla to řecká stanice ERT. Požáry tam zuří už od minulého týdne a hasiči nacházejí nová ohniska, situaci dost komplikuje vítr. Stále hoří také dva významné požáry u Atén a ve střední části Řecka. Znepokojivý je podle úřadů i požár na ostrově Andros u Atén.
  • 

Požár na Sokolovsku se zmenšuje, odhadovaná škoda je zhruba 45 milionů korun

    Požár na Sokolovsku se zmenšuje, odhadovaná škoda je zhruba 45 milionů korun

    27. 8. 2023 11:09:08ČT 24
    Hasičům se daří stále zmenšovat plochu požáru skládky pražců a dalšího dřevěného odpadu poblíž hnědouhelné elektrárny Tisová na Sokolovsku. Na místě jsou pořád ale obrovské hromady žhavého materiálu. Zásah bude pokračovat i v následujících dnech, stále pomáhají posily z jiných krajů. Stupeň požárního poplachu byl v neděli snížen ze zvláštního na třetí. Příčinu zatím stále šetří vyšetřovatelé hasičů a policie, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Podle prvotních odhadů majitele a vyšetřovatele je škoda kolem 45 milionů korun.
  • Bouřky lámaly stromy, poničily i chmelnice. Odpoledne se vrátí

    Bouřky lámaly stromy, poničily i chmelnice. Odpoledne se vrátí

    27. 8. 2023 10:13:00Lidovky.cz
    Hasiči po celé republice kvůli bouřkám vyjížděli ke stovkám případů. „Počet technických pomocí, u kterých jsme zasahovali od včerejšího večera do dnešní 7. hodiny ranní se vyšplhal na číslo 1101,“ informovali v neděli ráno hasiči na sociální síti. Meteorologové v neděli ráno varovali před dalšími bouřkami.
  • OBRAZEM: Hasiči měli kvůli silným bouřkám náročnou noc

    OBRAZEM: Hasiči měli kvůli silným bouřkám náročnou noc

    27. 8. 2023 09:17:06Novinky.cz
    Silné bouřky, které se v sobotu prohnaly Českem, zaměstnaly hasiče. Ti se potýkali zejména s popadanými stromy a zatopenými sklepy a někde silný vítr poškodil i střechy. Nejvíce potíží bylo v jižních Čechách, na Vysočině a později také na Moravě a ve Slezsku, kde se první vlna bouřek objevila už v sobotu po poledni. Od soboty do nedělního rána zaznamenali hasiči přes 1100 výjezdů, což je téměř trojnásobek dlouhodobého denního průměru všech výjezdů. V neděli ráno je stále na některých místech omezen provoz na železnici a tisíce odběrných míst jsou bez elektřiny.
  • Dozvuky bouřek: Bez elektřiny jsou tisíce domácnosti, na Táborsku se vylil potok

    Dozvuky bouřek: Bez elektřiny jsou tisíce domácnosti, na Táborsku se vylil potok

    27. 8. 2023 08:25:00Deník.cz
    Hasiči vyjížděli v souvislosti s večerní a noční bouřkou k více než tisícovce událostem, od večera do nedělních 07:00 zaznamenali 1101 technických pomocí. Je to téměř trojnásobek dlouhodobého denního průměru všech výjezdů. Hasičský záchranný sbor ČR to uvedl na síti X. Velmi silné bouřky se večer vyskytovaly zejména na jihu Čech, v noci postupovaly na severovýchod. Na Táborsku se v důsledku bouřky vylil Černovický potok.
  • 

Noční bouřky zaměstnaly hasiče i energetiky, komplikace byly na železnici

    Noční bouřky zaměstnaly hasiče i energetiky, komplikace byly na železnici

    27. 8. 2023 06:38:39ČT 24
    Velmi silné bouřky, které se v sobotu večer a v noci vyskytovaly na jihu a severovýchodě Česka, zaměstnaly hasiče i energetiky. Hasiči zaznamenali více než tisícovku výjezdů. Omezené dodávky elektřiny měly v neděli večer asi dva tisíce odběratelů. Popadané stromy komplikovaly i provoz na železnici. Černovický potok v Tučapech na Táborsku dosáhl dopoledne třetího stupně povodňové aktivity. Od 17:40 se jeho hladina snížila na první stupeň.
  • Bouře mají na svědomí stovky výjezdů hasičů i stojící železniční tratě

    Bouře mají na svědomí stovky výjezdů hasičů i stojící železniční tratě

    26. 8. 2023 22:54:00Lidovky.cz
    Bouřková vlna, která v sobotu večer dorazila do Česka, zaměstnala hasiče, železničáře i energetiky. Na jihu Čech bylo kolem 20 tisíc míst bez proudu, hasiči měli stovky výjezdů. Déšť a popadané stromy zastavily provoz na řadě tratí, kromě jihočeských i na Vysočině.
  • Bouře s průtržemi působí výpadky proudu i potíže v dopravě, postoupily na Moravu

    Bouře s průtržemi působí výpadky proudu i potíže v dopravě, postoupily na Moravu

    26. 8. 2023 22:54:00iDNES.cz
    Českem postupuje velmi silná bouřková vlna. Po desáté večerní se přesunula na Moravu. V jižních Čechách odklízí následky, hasiči hlásí přes 500 výjezdů. Bez proudu je na 20 tisíc odběrných míst, stojí také několik železničních tratí.
  • Situace s požáry v Řecku se zlepšila, nejtěžší je na třech místech

    Situace s požáry v Řecku se zlepšila, nejtěžší je na třech místech

    26. 8. 2023 19:05:06Novinky.cz
    Situace s požáry v Řecku se výrazně zlepšila. Informovaly o tom v sobotu dopoledne podle agentury AMNA řecké úřady. Nejvážnější je i nadále situace u řeky Evros na severovýchodě země, kde zasahují i hasiči vyslaní z Česka. Proti výskytu nových ohnisek bojují hasiči i u národního parku Parnitha u Atén. Podle agentury AFP požáry v posledních dnech zasáhly ve velké míře „zelené plíce“ Řecka a obnova po nich nebude jednoduchá.

Hasičské noviny jsou dostupné jako klasické tištěné noviny a elektronické noviny ve formátu PDF

Redakce Hasičských novin

28. řijna 850
Nové Město nad Metují
549 01

Telefon:
491 474 150
774 862 150


E-mail:
hasicskenoviny@post.cz

Kontakt
Sledujte nás
na Facebooku
Hasiči s.r.o. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska